img_4390-kondorosyelod-250.jpgSzakfelelős: Dr. Kondorosy Előd egyetemi docens
Tel.:+36-83-545-360, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

További információ:
Pannon Egyetem Georgikon Kar
Dékáni Titkárság
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.,
Telefon: (83) 545-190 Fax: (83) 545-200
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Természetvédelmi mérnök (BSc) képzés célja:

A szakon olyan korszerű és komplex ismeretekkel rendelkező, ökológiai szemléletű szakemberek képzése a cél, akik a természetvédelem területén önállóan képesek a felmerülő feladatok felismerésére, megoldásuk irányítására és végrehajtására. Alkalmasak a vállalatok, intézmények felé a természetvédelmi előírások érvényesítésére, államigazgatási feladatok ellátására, állapotfelmérések és hatástanulmányok készítésére, természetvédelmi nevelésre és ökoturizmus szervezésére.

Egy hallgató véleménye a szakról - Kiss Andrea

dscf9334.jpgKeszthely, Keszthely...Te vagy az oka mindennek. Hogy miért?Szép környezet, friss levegő, családias légkör az egyetemen, színvonalas oktatás és mindemellett remek társaság. A padok koptatásával elsajátíthatom a szakom csínját-bínját, nem csak a négy fal között és könyvből tanulva. Számos kirándulás teszi érdekesebbé, színesebbé az oktatást. S, ha emellett még kikapcsolódásra vágyom, ebben is segítségemre van a suli, na meg persze a Balaton (nyáron strand, télen koripálya).

A képzés időtartama:

6+1 félév

 

 

A képzés formája:

  • Nappali tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Nappali tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos államilag finanszírozott első diplomás alapképzés
  • Levelező tagozatos költségtérítéses első diplomás alapképzés

Az oklevél megnevezése, végzettségi szint:

Az oklevél megnevezése: természetvédelmi mérnök
A végzettség szintje: alapfokozat (BSc)

A képzés helye:

Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely

Felvételi vizsgatárgyak:

kettőt kell választani: angol v. német v biológia v. fizika v. földrajz v. informatika v. kémia v. matematika v. természettudomány v. szakmai előkészítő tárgy*

*Szakmai előkészítő tárgy: építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közgazdasági alapismeretek, közlekedési alapismeretek, mezőgazdasági alapismeretek

Elhelyezkedési lehetőség:

A végzett mérnökök elhelyezkedhetnek az államigazgatásban (nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok stb.), nagyobb vállalatok szakembereiként, vállalkozó természetvédelmi szakértőként, hazai és nemzetközi természetvédelmi szervezetek alkalmazottaiként, állatkertek szakembereiként, erdei iskolák és más oktatási intézmények szakoktatóiként.

A képzés szerkezete:

A képzés nappali tagozaton történik, a felvételhez figyelembe vehető érettségi tárgy biológia, kémia, matematika, fizika, informatika, angol, német és szakmai előkészítő tárgy közül választható (1 tárgy választása szükséges).

Növény- és állattani ismeretek, földrajz, élettelen környezettudományok, gazdasági, növénytermesztési és állattenyésztési alapismeretek, erdő-, vad- és halgazdálkodási ismeretek, jog és szakigazgatás, természetvédelmi ismeretek, élőhelyek és fajok védelme, területkezelés, ökoturizmus, állatkereskedelem, szakmai és terepgyakorlat, továbbá a hallgató érdeklődésének megfelelően választható szaktárgyak.

Az oklevél megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú "C" típusú, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga szükséges.

A képzés tartalma, tárgyak típusai:

Természettudományos és mérnöki alapismeretek (állattani és növénytani, talajtani és éghajlattani, biogeográfiai és ökológiai alapismeretek, Magyarország természeti földrajza, földtani ismeretek, műszaki alapismeretek, informatika)

Természetvédelmi és egyéb alapismeretek (természetvédelmi állattan és növénytan, földnyilvántartási és térképezési ismeretek, általános természetvédelem, táj- és vidékfejlesztési alapismeretek, állattenyésztés és növénytermesztés alapjai, víztani és vízgazdálkodási alapismeretek, a vadászat és vadgazdálkodás alapjai, erdészeti, környezetvédelmi és halászati alapismeretek, számvitel és pénzgazdálkodás, vezetési ismeretek, általános jogi és igazgatási ismeretek)

Szakmai törzsanyag (természetvédelmi jogi és szakigazgatási ismeretek, erdő- és mezőgazdálkodás, vadgazdálkodás és halgazdálkodás védett területeken, vizes élőhelyek kezelése, terepi vizsgálati módszerek, növényvédelem, gomba- és állatvédelem, élőhelyvédelem, őshonos háziállatok tenyésztése, növény-, gomba- és állatkereskedelem, dendrológia, etológiai alapismeretek, védett területek ökonómiája, ökoturizmus, differenciált szakmai ismeretek)

Összfoglaló kiadvány: